Zelf een stol bakken? Rondom kerst is het bakken van een stol traditie. Dit kerstbrood is anders dan gewoon rozijnenbrood door dat er nog vruchten, noten en amandelspijs door heen gaan. Dit recept is een gemakkelijk basis recept voor de stol. Varieer zelf met noten, vruchten of wat je zelf lekker vind. Heerlijk om alvast in de kerststemming te komen! Dus aan de slag maar!
Wat heb je nodig voor een Kerststol:
- 450 gram luxe wit
- 25 gram verse gist of 10 gram korrelgist (instant)
- 225ml water
- 250 gram rozijnen
- 150 gram amandelspijs
- 2 eetlepels Krentenbroodmix
- Naar eigen keus: Noten, vruchten, amandelschaafsel
Weeg alle ingrediënten goed af en zorg dat deze op kamertemperatuur zijn. Was de rozijnen en laat deze goed uitlekken. Doe de afgewogen ingrediënten in de mengkom; eerst (lauw) water en zout, daarna het meel, en tenslotte bovenop gist. Kneed zo lang tot je een mooie egale deegbal krijgt die van de handen loslaat (anders wat bloem erover strooien). Leg over de mengkom een theedoek en laat het deeg bij kamertemperatuur (warm plekje waar het niet tocht!) circa 25- 30 minuten rijzen.
Rol ondertussen je amandelspijs in het gewenste formaat. Na de eerste rijs meng je de rozijnen/ noten door het deeg. Bestuif je aanrecht met wat bloem dit voorkomt plakken! Druk het deeg uit tot een ronde schijf en leg de amandelspijs op de gewenste plaats. Sla aan beide kanten 1/3e deel naar het midden. Leg dit op een stuk bakpapier. Zet de oven aan op de laagste stand (+- 30 graden) laat het deeg nog 45 minuten rijzen. Daarna zet je de oven door op 180 graden (hete lucht oven). Afbakken in +- 50 minuten. Laat het brood op een rooster afkoelen. Brood is pas klaar als het helemaal is afgekoeld!
Eetsmakelijk!
ik probeer zelf brood te bakken met een brood machine