Recept Kerststol met Luxe wit

Zelf een stol bakken? Rondom kerst is het bakken van een stol traditie. Dit kerstbrood is anders dan gewoon rozijnenbrood door dat er nog vruchten, noten en amandelspijs door heen gaan. Dit recept is een gemakkelijk basis recept voor de stol. Varieer zelf met noten, vruchten of wat je zelf lekker vind.

Heerlijk om alvast in de kerststemming te komen! Dus aan de slag maar!

Wat heb je nodig voor een Kerststol: 

Bereidingswijze

Begin met het klaarzetten van de ingrediënten en zorg dat deze op kamertemperatuur zijn. Het afwegen van de ingrediënten is heel belangrijk. Gebruik hiervoor een keukenweegschaal. Doe de afgewogen ingrediënten in de mengkom; eerst (lauw) water en gist, daarna het meel, en tenslotte bovenop het zout. Kneed zo lang tot je een mooie egale deegbal krijgt die van de handen loslaat. Als het deeg erg blijft plakken strooi dan nog een klein beetje bloem erbij.

Was de rozijnen en bewaar deze tot de tweede rijs en laat deze goed uitlekken.

Eerste rijzing

Vorm het deeg tot een bal en plaats het in een licht met olie ingevette kom. Bedek de kom met een vochtige doek of plasticfolie en laat het op een warme plaats rusten. Dit duurt meestal ongeveer 1 uur, afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

Vormen en tweede rijzing

Rol ondertussen je amandelspijs in het gewenste formaat. Na de eerste rijs ga je het brood vormen. Stort het gerezen deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak en druk voorzichtig de lucht eruit. Meng de rozijnen door het deeg.

Druk het deeg uit tot een ronde schijf van en leg de amandelspijs op de gewenste plaats. Vouw het deeg over het amandelspijs en druk de randen stevig dicht. Vorm het deeg tot een langwerpig brood en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat het deeg nogmaals afgedekt rijzen op een warme plek gedurende 30 minuten.

Verwarm de (hetelucht) oven alvast voor op 180 graden.

Afbakken

Bak de kerststol in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten, of tot het mooi goudbruin is. Laat de kerststol afkoelen op een rooster. Bestrooi de kerststol royaal met poedersuiker voordat je het serveert.

Tip: Verpak je brood in een katoenen broodzak

Eetsmakelijk!

Dit bericht is gepost in Brood. Bookmark de link.

Een reactie op “Recept Kerststol met Luxe wit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.thuisbakkerswinkel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 4042 reviews.