Het Scandinavische fjordbrood is een rustiek en voedzaam brood dat zijn inspiratie haalt uit de overvloedige granen die gedijen in de vruchtbare valleien rondom de fjorden. Met zijn stevige korst en zachte kruimel, is dit brood perfect geschikt om de honger te stillen na een dag vol avontuurlijke verkenningstochten.
Het geheim van het fjordbrood ligt in de zorgvuldige selectie van ingrediënten en de traditionele bereidingswijze. Gemaakt met volkoren roggemeel en granen, zoals haver, gerst en tarwe, biedt dit brood een rijke bron van vezels en voedingsstoffen.
Categorie: Rogge
Kenmerken brood
- Compact Rogge brood
- Unieke smaak met Specerijen, zonnebloempitten, Soja en Lijnzaad.
- Rijk aan onverzadigde vetten
- Bron van eiwitten
- Vezelrijk
- Koolhydraatarmer
Fjord is een uitermate donkere, stoere en compacte broodmix voor de bereiding van een typisch Scandinavisch meergranenbrood. Daarnaast bevat hij verschillende soorten granen, zaden en kruiden zoals zonnebloempitten, soja en lijnzaad. Fjord is vezelrijk en een bron van eiwitten. Doordat hier ± 40 % minder koolhydraten aanwezig zijn dan in een doorsnee wit brood, is dit een koolhydraatarmere mix.
Let wel op dit is een roggebrood, dit zal niet veel rijzen en een compact brood blijven.
Recept puur Fjord
- 500 gram Fjord
- 290 ml water
- 20 gram verse gist of 10 gram korrelgist
- 5 gram zout
Recept 50/50 (luchtiger)
- 250 gram fjord
- 250 gram speltmeel of bloem
- 15gram verse gist of 10 gram korrelgist
- 290ml water
- 5 gram zout
Bereidingswijze
Begin met het klaarzetten van de ingrediënten en zorg dat deze op kamertemperatuur zijn. Het afwegen van de ingrediënten is heel belangrijk. Gebruik hiervoor een keukenweegschaal. Doe de afgewogen ingrediënten in de mengkom; eerst (lauw) water en gist, daarna het meel, en tenslotte bovenop het zout. Kneed zo lang tot je een mooie egale deegbal krijgt die van de handen loslaat. Als het deeg erg blijft plakken strooi dan nog een klein beetje bloem erbij.
Eerste rijzing
Vorm het deeg tot een bal en plaats het in een licht met olie ingevette kom. Bedek de kom met een vochtige doek of plasticfolie en laat het op een warme plaats rusten tot het in omvang verdubbeld is. Dit duurt meestal ongeveer 1-2 uur, afhankelijk van de omgevingstemperatuur.
Leg over de mengkom een theedoek en laat het deeg bij kamertemperatuur (warm plekje waar het niet tocht!) circa 30- 45 minuten rijzen.
Vormen en tweede rijzing
Na de eerste rijs ga je het brood vormen. Stort het gerezen deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak en druk voorzichtig de lucht eruit. Vorm het deeg in de gewenste vorm, zoals een brood of bolletjes. Bedek het deeg opnieuw met een vochtige doek en laat het opnieuw rijzen tot het in omvang is verdubbeld, dit duurt meestal ongeveer 1 uur.
Afbakken
Verwarm de oven voor op de gewenste temperatuur (meestal rond de 200-220 graden Celsius). Bak het brood gedurende ongeveer 20-30 minuten, afhankelijk van de grootte en vorm, tot het goudbruin is en hol klinkt als je erop klopt.
Afkoelen en genieten
Haal het brood uit de oven en laat het afkoelen op een rooster voordat je het snijdt. Dit zorgt ervoor dat de structuur zich kan stabiliseren. Snijd het brood in plakken of stukken en geniet van je zelfgebakken brood!
Tip: Verpak je brood in een katoenen broodzak.
hoi Esther, heb deze brood mix geprobeerd, mislukt, nu zie ik hier zeggen jullie 10 gr korrel gist op de verpakking kleeft er 8gr, dus is dat de reden waarom het mislukt is omdat ik 8gr gevolgd heb, of is het ook te wijten aan het programma , heb lo carb genomen aangezien het toch lo carb is, graag u advies
Beste Yolanda,
De fjord broodmix is inderdaad laag in calorieën. Dit is een vrij zwaar brood doordat deze op basis is van rogge. De twee gram gist verschil moet hierbij niet uitmaken. Ik zou aanraden om dit brood te bakken op een programma wat minimaal 3 uur duurt. Dus het liefst op een volkoren of luchtig programma. Bij elke broodbakmachine is dit helaas verschillend. Welk recept heeft u gebruikt; half om half of puur?
Met vriendelijke groet,
Esther
100 % 2de keer mislukt 50/Fjord en 50/6granen perfect gelukt, vrees dat voor mijn machine de 100%Fjord moeilijk kneden is heb het goed opgevolgd , even uitdokteren hoe op te lossen en anders 50/50 blijven maken
hier ook 2 maal mislukt met de 100% nu volgende keer 50/50 proberen
Ook ik heb 2x de fjorden mix geprobeerd, beide keren mislukt.
Vandaag een Fjord/chocolade/rozijnen broodbgebakken volgens recept. Helemaal goed!
Heb wel zelf de choco drops en rozijnen erdoor gekneed omdat de broodbakmachine het er wel erg zwaar mee had.
2 x geprobeerd, 225 gr Fjord/225 gr Spelt 50 gr broodverbeteraar, 10 gr zout en 8 gr gist. 300 gr water
2 x mislukt.
Het brood reist mooi en op het laatste moment stort het helemaal in, er blijft echt helemaal niets over.
Ik weet even niet waar dat aan ligt.
ik gegruik progamma “”zonder gluten”””zeer mooi geresen brood !
ik bak zoals aangegeven maar doe als verbeteraar boter bij
ik gebruik 400 400 bloem en fjord 24 gist 480 water 8 gram zout
40gram smout