Scandinavisch fjord brood

Fjord is een uitermate donkere, stoere en compacte broodmix voor de bereiding van een typisch Scandinavisch meergranenbrood. De mix bevat verschillende soorten granen, zaden en kruiden zoals zonnebloempitten, soja en lijnzaad. Fjord is vezelrijk en een bron van eiwitten. Omdat hier ± 40 % minder koolhydraten aanwezig zijn dan in een doorsnee wit brood, is dit een koolhydraatarmere mix.

Recept puur Fjord:

  • 500 gram Fjord
  • 290 ml water
  • 20 gram verse gist of 10 gram korrelgist
  • 5 gram zout

Recept 50/50:

  • 250 gram fjord
  • 250 gram speltmeel of bloem
  • 15gram verse gist of 10 gram korrelgist
  • 290ml water
  • 5 gram zout

Recept Fjord- chocolade brood:

  • 500 gram fjord
  • 280 gram water
  • 75 gram broodverbeteraar
  • 25 gram verse gist of 10 gram korrelgist
  • 5 gram zout
  • 200 gram bakvaste chocolade drops

Recept Fjord- vruchten bar:

  • 500 gram fjord
  • 280 gram water
  • 75 gram broodverbeteraar
  • 25 gram verse gist of 10 gram korrelgist
  • 5 gram zout
  • 150 gram bakvaste chocolade drops
  • 75 gram vruchten/ rozijnen of noten

Meng de witte chocolade en de gedroogde rode veenbessen door het deeg na de 1e kneding.

  • Voorrijs 30 min
  • Reepjes maken op gewenste grootte
  • Narijs 60 min ( eventueel op laagste stand oven 30°C)
  • Zet de oven door op 220 °C en bak af in 12 minuten.

 

9 reacties op “Scandinavisch fjord brood

  1. yolanda zegt:

    hoi Esther, heb deze brood mix geprobeerd, mislukt, nu zie ik hier zeggen jullie 10 gr korrel gist op de verpakking kleeft er 8gr, dus is dat de reden waarom het mislukt is omdat ik 8gr gevolgd heb, of is het ook te wijten aan het programma , heb lo carb genomen aangezien het toch lo carb is, graag u advies

    • Esther zegt:

      Beste Yolanda,

      De fjord broodmix is inderdaad laag in calorieën. Dit is een vrij zwaar brood doordat deze op basis is van rogge. De twee gram gist verschil moet hierbij niet uitmaken. Ik zou aanraden om dit brood te bakken op een programma wat minimaal 3 uur duurt. Dus het liefst op een volkoren of luchtig programma. Bij elke broodbakmachine is dit helaas verschillend. Welk recept heeft u gebruikt; half om half of puur?

      Met vriendelijke groet,

      Esther

      • yolanda zegt:

        100 % 2de keer mislukt 50/Fjord en 50/6granen perfect gelukt, vrees dat voor mijn machine de 100%Fjord moeilijk kneden is heb het goed opgevolgd , even uitdokteren hoe op te lossen en anders 50/50 blijven maken

  2. Femke Kuterman zegt:

    Vandaag een Fjord/chocolade/rozijnen broodbgebakken volgens recept. Helemaal goed!
    Heb wel zelf de choco drops en rozijnen erdoor gekneed omdat de broodbakmachine het er wel erg zwaar mee had.

  3. Chris de Wit zegt:

    2 x geprobeerd, 225 gr Fjord/225 gr Spelt 50 gr broodverbeteraar, 10 gr zout en 8 gr gist. 300 gr water
    2 x mislukt.
    Het brood reist mooi en op het laatste moment stort het helemaal in, er blijft echt helemaal niets over.
    Ik weet even niet waar dat aan ligt.

  4. engelbertus goutsmit zegt:

    ik bak zoals aangegeven maar doe als verbeteraar boter bij
    ik gebruik 400 400 bloem en fjord 24 gist 480 water 8 gram zout
    40gram smout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.thuisbakkerswinkel.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 3487 reviews.