Gevulde speculaas is een heerlijke Nederlandse lekkernij die vooral populair is tijdens de herfst- en wintermaanden, met name rond de periode van Sinterklaas. Het is een gevuld koekgebak dat bestaat uit twee lagen speculaasdeeg met een vulling van amandelspijs ertussen.
De bovenste laag van het speculaasdeeg wordt vaak versierd met een ruitpatroon of amandelschaafsel. Het geheel wordt vervolgens gebakken tot het deeg goudbruin is en de amandelspijs zacht en smeuïg is geworden.
Gevulde speculaas heeft een rijke smaak dankzij de combinatie van kruidige speculaas en zoete, romige amandelspijs. Het wordt vaak geserveerd als een traktatie bij de koffie of thee, of als dessert.
De belangrijkste ingrediënten zijn bloem, boter, suiker, speculaaskruiden, amandelspijs en soms wat citroenrasp voor extra smaak.
Ingrediënten:
- 400 gram Zeeuwse bloem
- 5 gram bakpoeder
- 250 gram basterdsuiker (wit of bruine)
- 200 gram boter (op kamertemperatuur)
- 10 gram Speculaaskruiden
- 250 gram Amandelspijs
- Mespuntje zout
- Optioneel: amandelschaafsel
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 140 graden (heteluchtoven).
- Doe de boter en de basterdsuiker in een kom en meng ze goed samen tot een romig mengsel.
- In een aparte kom, meng je de bloem, bakpoeder, speculaaskruiden en een mespuntje zout.
- Voeg het bloemmengsel geleidelijk toe aan het boter-suikermengsel en meng alles goed tot een stevig deeg.
- Als het deeg te droog is voeg je een klein beetje melk toe. Laat het deeg een tijdje staan, dit bevordert de smaak en kleur.
- Bestuif je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 1 centimeter.
- Verdeel het deeg in twee gelijke porties. Pak één deel en druk dit gelijkmatig uit over de bodem van de bakvorm.
- Rol het amandelspijs uit tot een plak die iets kleiner is dan de bakvorm en leg dit bovenop het deeg in de bakvorm.
- Plaats het overgebleven deeg bovenop het amandelspijs en druk de randen goed aan, zodat het amandelspijs volledig bedekt is.
- Bestrijk de bovenkant van het speculaasdeeg met het losgeklopte ei. Als je wilt, kun je amandelschaafsel over de bovenkant strooien voor decoratie.
- Bak het gevulde speculaas in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 25-30 minuten, of tot het deeg goudbruin is.
- Laat het gevulde speculaas volledig afkoelen in de bakvorm voordat je het in stukken snijdt.
Tip: Als je wilt, kun je er ook speculaasjes of een Speculaas appeltaart van bakken!