Recept voor Rozijnenbrood

Bak zelf thuis gemakkelijk een Rozijnenbrood met dit kant en klare pakket. Dit pakket bevat alle ingrediënten, je hoeft alleen nog water toe te voegen. Heerlijk voor bij het ontbijt, lunch, tussendoortje en de perfecte basis voor een feestelijke kerststol of paasstol.

Bereidingswijze rozijnenbrood

Wat heb je nodig?

Begin met het klaarzetten van het water en spoel de rozijnen even kort om met water. Laat de rozijnen goed uitlekken. Doe de ingrediënten in de mengkom; eerst (lauw) water en gist, daarna het meel. Wacht hier nog met de rozijnen, deze voeg je pas toe voor de 2e rijs. Kneed zo lang tot je een mooie egale deegbal krijgt die van de handen loslaat. Als het deeg erg blijft plakken strooi dan nog een klein beetje bloem erbij.

Eerste rijs

Vorm het deeg tot een bal en plaats het in een licht met olie ingevette kom. Bedek de kom met een vochtige doek of plasticfolie en laat het op een warme plaats rusten tot het in omvang verdubbeld is. Dit duurt meestal ongeveer 1-2 uur, afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

Leg over de mengkom een theedoek en laat het deeg bij kamertemperatuur (warm plekje waar het niet tocht!) circa 30- 45 minuten rijzen.

Vormen en tweede rijs

Na de eerste rijs wordt het tijd om de rozijnen toe te voegen en het brood te vormen. Stort het gerezen deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak en verdeel de rozijnen door het deeg. Vorm het deeg in de gewenste vorm. Bedek het deeg opnieuw met een vochtige doek en laat het opnieuw rijzen tot het in omvang is verdubbeld, dit duurt meestal ongeveer 1 uur.

Afbakken

Verwarm de oven voor op de gewenste temperatuur (meestal rond de 200-220 graden Celsius). Optioneel kun je een bakje met water onderin de oven plaatsen om stoom te creëren, wat resulteert in een knapperige korst. Bak het brood gedurende ongeveer 20-30 minuten, afhankelijk van de grootte en vorm, tot het goudbruin is en hol klinkt als je erop klopt.

Afkoelen en genieten

Haal het brood uit de oven en laat het afkoelen op een rooster voordat je het snijdt. Dit zorgt ervoor dat de structuur zich kan stabiliseren. Snijd het brood in plakken of stukken en geniet van je zelfgebakken brood!

Suikerbrood bakmix

Ook een aanrader is de suikerbrood bakmix. In dit pakket zit alles om zelf een suikerbrood te bakken. Het enige wat je nog toe moet voegen is water.

Iets anders toevoegen?

Het leuke aan de Rozijnenbrood bakmix is dat je er veel kanten mee op kunt. Zo kan je toevoegen wat je lekker vind en geef je er zelf gemakkelijk een special touch aan.

Noten en zaden: Meng wat gehakte walnoten, amandelen, pecannoten of hazelnoten door het deeg. Voor een extra bite kun je ook lijnzaad, havervlokken of zonnebloempitten toevoegen. Deze toevoegingen geven niet alleen een mooie textuur, maar verhogen ook de voedingswaarde van het brood.

Citrus twist: Voeg de rasp van een citroen of sinaasappel toe aan het deeg en eventueel een klein beetje citrusextract. Dit geeft een frisse, licht zure toets die het zoet van de rozijnen mooi in balans brengt.

Kruiden en specerijen: Een vleugje kaneel, nootmuskaat of zelfs wat kruidnagel kan het brood een warme, winterse smaak geven. Of wat dacht je van speculaaskruiden dit geeft elk bakproject een heerlijke en verrassende smaak.

Mix van gedroogd fruit: Ga voor een rijkere fruitsmaak en meng bijvoorbeeld cranberries, abrikozen, dadels of vijgen door je deeg.

Chocolade-element: Voor de echte chocoladeliefhebbers kun je stukjes pure chocolade of chocolade chunks toevoegen.

Gezondere opties: Experimenteer door een deel of alle bloem te vervangen door volkoren– of speltmeel. Deze variatie geeft een vollere en stevigere structuur.

Bak je eigen bolussen

Ben jij bekend met de Zeeuwse Bolussen? Een zoet, gekruid deeg dat wordt uitgerold en bestrooid met een mengsel van suiker en kaneel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.thuisbakkerswinkel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 4615 reviews.