Ingrediënten
- 500 g Crunchy broodmix
- 250 g Water
- 10 g instant gist
- 5 g Bakkerszout
- 75 g spekblokjes
- 50 g gesneden uitjes
Bereidingswijze
Begin met het klaarzetten van de ingrediënten en zorg dat deze op kamertemperatuur zijn. Het afwegen van de ingrediënten is heel belangrijk. Gebruik hiervoor een keukenweegschaal. Doe de afgewogen ingrediënten in de mengkom; eerst (lauw) water en gist, daarna het meel, en tenslotte bovenop het zout (wacht nog met de spekblokjes en uitjes). Kneed zo lang tot je een mooie egale deegbal krijgt die van de handen loslaat. Als het deeg erg blijft plakken strooi dan nog een klein beetje bloem erbij.
Eerste rijs
Vorm het deeg tot een bal en plaats het in een licht met olie ingevette kom. Bedek de kom met een vochtige doek of plasticfolie en laat het op een warme plaats rusten tot het in omvang verdubbeld is. Dit duurt meestal ongeveer 1-2 uur, afhankelijk van de omgevingstemperatuur.
Leg over de mengkom een theedoek en laat het deeg bij kamertemperatuur (warm plekje waar het niet tocht!) circa 30- 45 minuten rijzen.
Spekjes en gebakken ui voorbereiden
Verhit ondertussen een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de spekblokjes totdat ze knapperig zijn. Voeg de fijngesneden ui na enkele minuten toe en bak mee tot ze goudbruin en licht gekaramelliseerd is. Laat de spekjes en ui eventueel uitlekken op wat keukenpapier zodat overtollig vet verdwijnt. Dit zorgt ervoor dat de smaken geconcentreerd blijven en het deeg niet te vettig wordt.
Vormen en tweede rijs
Na de eerste rijs ga je het brood vormen. Stort het gerezen deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak. Kneed de afgekoelde spekjes en gebakken ui voorzichtig door het deeg. Wees zuinig met kneden zodat de luchtbellen in het deeg zoveel mogelijk behouden blijven. Vorm het deeg in de gewenste vorm, zoals een brood of bolletjes. Bedek het deeg opnieuw met een vochtige doek en laat het opnieuw rijzen tot het in omvang is verdubbeld, dit duurt meestal ongeveer 1 uur.
Afbakken
Verwarm de oven voor op de gewenste temperatuur (meestal rond de 200-220 graden Celsius). Optioneel kun je een bakje met water onderin de oven plaatsen om stoom te creëren, wat resulteert in een knapperige korst. Bak het brood gedurende ongeveer 20-30 minuten, afhankelijk van de grootte en vorm, tot het goudbruin is en hol klinkt als je erop klopt.
Afkoelen en genieten
Haal het brood uit de oven en laat het afkoelen op een rooster voordat je het snijdt. Dit zorgt ervoor dat de structuur zich kan stabiliseren. Snijd het brood in plakken of stukken en geniet van je zelfgebakken brood!