Focaccia van de Toscaanse broodmix

Focaccia is een Italiaans platbrood dat populair is over de hele wereld vanwege zijn eenvoudige bereiding en heerlijke smaak. Het wordt traditioneel gemaakt met tarwebloem, water, gist, zout en olijfolie. Het deeg wordt uitgerold tot een platte vorm, vaak rechthoekig of rond, en vervolgens met de vingers ingedrukt om kuiltjes te creëren. Deze kuiltjes worden vervolgens gevuld met olijfolie en zeezout, en soms worden er ook andere ingrediënten zoals rozemarijn, knoflook, olijven of tomaten toegevoegd voor extra smaak.

Focaccia wordt meestal gebakken in een oven en kan worden gegeten als bijgerecht, als sandwichbrood of zelfs als basis voor pizza. Het heeft een lichte en luchtige textuur met een knapperige korst aan de buitenkant. Focaccia is veelzijdig en kan worden aangepast aan verschillende smaken en voorkeuren, waardoor het een geliefd gerecht is in vele keukens over de hele wereld.

Hier onder beschrijven we een bereiding met onze Toscaanse broodmix.

Benodigdheden

Tip: Extra als topping:

  • Olijfolie
  • 50 gram gesneden uien
  • 50 gram mozzarella
  • Olijven
  • Verse kruiden

Bereidingswijze

Begin met het klaarzetten van de ingrediënten en zorg dat deze op kamertemperatuur zijn. Het afwegen van de ingrediënten is heel belangrijk. Gebruik hiervoor een keukenweegschaal.

Doe de afgewogen ingrediënten in de mengkom; eerst het water met de gist en daarna het bloem. Kneed zo lang tot je een mooie egale deegbal krijgt die van de handen loslaat. Als het deeg erg blijft plakken strooi dan nog een klein beetje bloem erbij.

Eerste rijzing

Stort het gerezen deeg op een met olie ingevette bakplaat en druk het deeg uit. Bedek dit met een folie of een vochtige theedoek en laat het 60 minuten rijzen.

Na de eerste rijs, met in olijfolie gedrenkte vingertoppen het deegstuk gelijkmatig uitdrukken. Maak “kuiltjes” met je vingertoppen. Bestrooi daarna met wat jij lekker vind! Zoals uien ringen, tomaatjes, verse kruiden, stukjes mozzarella en eventueel enige zeezoutkorrels. (Let op! Mix bevat al zout!)

Bedek nogmaals af en laat het opnieuw 30 minuten rijzen.

Afbakken

Verwarm de oven voor op de gewenste temperatuur meestal rond de 200 graden bij gebruik van een hete lucht oven. Bak af in ongeveer 15-20 minuten, tot het goudbruin is.

Eetsmakelijk!

Dit bericht is gepost in Brood. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.thuisbakkerswinkel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 4046 reviews.