Hier vind je het recept voor de Provençaalse broodmix. Met deze broodmix kan je veel kanten op denk bijvoorbeeld aan een breekbrood of een gevulde focaccia. Voeg dan bijvoorbeeld olijven, zongedroogde tomaten of geraspte kaas toe voor een mediterraans brood. Of wat dacht je van geitenkaas met walnoten.
Ingrediënten
- 250 gram Provençaals broodmix
- 250 gram patentbloem
- 275 gram water
- 8 gram instant gist
- Geen zout toevoegen
- Eetlepel olie (optioneel)
Liever in de broodbakmachine bakken? Dat kan ook klik hier voor de werkwijze.
Bereidingswijze
Begin met het klaarzetten van de ingrediënten en zorg dat deze op kamertemperatuur zijn. Het afwegen van de ingrediënten is heel belangrijk. Gebruik hiervoor een keukenweegschaal. Doe de afgewogen ingrediënten in de mengkom; eerst (lauw) water en gist, daarna de bloem en Provençaalse broodmix. Kneed zo lang tot je een mooie egale deegbal krijgt die van de handen loslaat. Als het deeg erg blijft plakken strooi dan nog een klein beetje bloem erbij.
Bloem en Meel
Eerste rijs
Vorm het deeg tot een bal en plaats het in een licht met olie ingevette kom. Bedek de kom met een vochtige doek of plasticfolie en laat het op een warme plaats rusten tot het in omvang verdubbeld is. Dit duurt meestal ongeveer 1-2 uur, afhankelijk van de omgevingstemperatuur.
Leg over de mengkom een theedoek en laat het deeg bij kamertemperatuur (warm plekje waar het niet tocht!) circa 30- 45 minuten rijzen.
Vormen en tweede rijs
Na de eerste rijs ga je het brood vormen. Stort het gerezen deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak en druk voorzichtig de lucht eruit. Dit is ook het moment om iets extra’s toe te voegen zoals olijven of zongedroogde tomaten. Vorm het deeg in de gewenste vorm, zoals een brood of bolletjes. Bedek het deeg opnieuw met een vochtige doek en laat het opnieuw rijzen tot het in omvang is verdubbeld, dit duurt meestal ongeveer 1 uur.
Afbakken
Verwarm de oven voor op de gewenste temperatuur (meestal rond de 200-220 graden Celsius). Optioneel kun je een bakje met water onderin de oven plaatsen om stoom te creëren, wat resulteert in een knapperige korst. Bak het brood gedurende ongeveer 20-30 minuten, afhankelijk van de grootte en vorm, tot het goudbruin is en hol klinkt als je erop klopt.
Afkoelen en genieten
Haal het brood uit de oven en laat het afkoelen op een rooster voordat je het snijdt. Dit zorgt ervoor dat de structuur zich kan stabiliseren. Snijd het brood in plakken of stukken en geniet van je zelfgebakken brood!
Tip: Verpak je brood in een katoenen broodzak.
Andere leuke ideeën om toe te voegen aan je Provencaals brood
- Olijven & zongedroogde tomaatjes
- Rozemarijn & tijm
- Geitenkaas
- Walnoten of pijnboompitten
- Geroosterde knoflook
Kies wat jij lekker vind en voeg het toe voor de tweede rijs.
Heb jij een heerlijk brood gebakken? Deel het met ons via Instagram of email.