Brood bakken met de broodbakmachine

Brood bakken met de broodbakmachine is echt niet moeilijk. Dit handige machine neemt al het werk van A tot Z uit handen.

Zorg er wel altijd voor dat de ingrediënten goed zijn afgewogen. Vaak is het zo dat de broodbakmachine aangeeft wat hij op dat moment aan het doen is. Zodra je de broodbakmachine aanzet gaat hij eerst alle ingrediënten kneden, hierna volgt het eerste rijsproces. Vervolgens laat de machine met een korte piep weten dat er de mogelijkheid is om zaden, noten of rozijnen toe te voegen. Deze kneed hij nog kort door het deeg en begint het tweede rijsproces. Open het deksel van de broodbakmachine nooit zonder reden dit kan er voor zorgen dat het gerezen deeg inzakt en het brood mislukt.

Na het tweede rijsproces word het broodje afgebakken in de machine. Wanneer het brood klaar is raden we aan om het blik met een ovenhandschoen uit de broodbakmachine te halen om deze 15 minuten te laten afkoelen. Daarna kan het brood gemakkelijk uit het broodblik gehaald worden. Laat deze verder nog goed afkoelen waardoor er een lekker knapperige korst ontstaat.

Toch zijn er wel wat goede tips om rekening mee te houden. Om te beginnen is het belangrijk om een goede plek uit te zoeken om je broodbakmachine neer te zetten. Het is namelijk niet bevorderlijk voor het rijsproces om deze op een te koude plek neer te zetten. Het advies is hier dan ook een tocht vrije plek van boven de 16 graden. Daarnaast is het belangrijk dat de broodbakmachine altijd recht staat.

Zout en gist altijd gescheiden houden. Deze kunnen elkaar beschadigen en dan heb je kans dat de gist niet meer goed werkt. Vaak word de gist eerst door de bloem of broodmix gemengd voordat er zout word toegevoegd. Belangrijk hierbij is ook dat er gebruik gemaakt word van lauw water. Dit is beter voor het actief maken van je gist.

Welk programma gebruik ik?

Er zijn heel wat programma’s te vinden op je broodbakmachine. Op het begin is het een klein beetje zoeken naar wat voor programma het beste past bij het type brood wat je wilt bakken. Vaak is de eerste het basis programma dit is vaak een programma van 3 uur.

Heb je nog een belangrijke vraag over het bakken met de broodbakmachine? Stuur gerust een berichtje.

Klik hier voor een starterpakket: broodmixen.

3 reacties op “Brood bakken met de broodbakmachine

 1. Eric Jorem zegt:

  Bij eerste bestelling een pamflet meegekregen met o.a. een aantal recepten. In die recepten wordt gerept over “verse gist” en “korrelgist”, maar daar vind ik vooralsnog op de site niets over terug, laat staan dat ik het kan bestellen; alleen “instant gist”. Wat moet ik nu gebruiken?

  • Esther zegt:

   Hoi Eric,

   Wij verkopen online geen verse gist dit heeft te maken met het vervoeren van de gist. Deze moet namelijk koel bewaard worden.
   Instant gist is een gedroogde gist waar het vocht uit is gehaald. Hier onder een toevoeging:

   Hoe gebruik je Bruggeman Instant Gist?
   Bij gebruik van Bruggeman droge gist is het niet nodig om deze opnieuw te hydrateren, deze gist kan meteen door de bloem worden gemengd. Gebruik altijd lauw water bij deze gist, direct contact met koud water word afgeraden. Bruggeman droge gist garandeert een constante kwaliteit, een optimale gisting en ontwikkeling van het deeg.

   Hoe bewaar je Bruggeman Instant Gist?
   Bruggeman droge gist is een natuurlijke levende gist in een gedehydrateerde vorm, dit betekent dat het vocht gehalte uit de gist is gehaald. Daardoor is koeling tijdens transport niet vereist. Zijn keiharde vacuümverpakking geeft Bruggeman droge gist een houdbaarheid van twee jaar, mits deze niet geopend is.

   Wij adviseren om deze gist na openen te bewaren in de koelkast. Het liefst luchtdicht, dit is mogelijk met de gemakkelijke sluitbare strip. Na openen is deze gist zo’n 6 weken van kracht.

   Met vriendelijke groet,
   Esther

 2. Simon zegt:

  Tip om de bruggeman gist (die overigens zeer goed is) wat langer dan 6 weken te bewaren: Zoek een goed afsluitbaar glazen potje in de goede maat. Doe daar de instant gist korrels in. Neem zo’n vaccuum voorraad pot (b.v. van vacu-vin) die groot genoeg is dat het glazen potje er in past. Draai de deksel losjes dat ie net niet vast is en zuig de vacuum pot leeg. Laat dan plotseling de lucht er weer in, dan plopt het deksel van het glazen potje vast en is de gist onder een klein vacuum. Bewaar deze dan in de koelkast. Op deze manier lukt het mij om 4 maanden de instant gist zonder noemenswaardige achteruitgang te gebruiken (ik bak maar 1x per week brood)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.thuisbakkerswinkel.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 3585 reviews.