Waarom zakt mijn brood in?

Help! Mijn brood zakt in. Niks is zo vervelend als je ergens je best voor doet en het resultaat blijkt tegen te vallen. Er zijn verschillende redenen waarom brood kan inzakken na het bakken. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken:

Onvoldoende rijzen: Als het deeg niet voldoende tijd heeft gehad om te rijzen voordat het gebakken wordt, kan het brood inzakken.

Onvoldoende gistactiviteit: Gist is verantwoordelijk voor het rijzen van het brood. Als de gist niet actief genoeg is, kan het brood niet goed rijzen. Mogelijke tips zijn:

 • Controleer de versheid van de gist. Gist heeft een beperkte houdbaarheid, dus zorg ervoor dat je verse gist gebruikt.
 • Activeer de gist in lauw water voordat je het aan het deeg toevoegt. Dit helpt de gist actief te worden en te zorgen voor een betere rijzing.
 • Voeg een schepje suiker toe om de gist en boost te geven.

Onvoldoende glutenontwikkeling: Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe. Wanneer water en meel worden gemengd, start er een proces dat uiteindelijk leid tot glutenontwikkeling. Het geeft het brood zijn structuur en elasticiteit. Als het deeg niet voldoende gekneed is of als er niet genoeg glutenontwikkeling heeft plaatsgevonden, kan het brood inzakken tijdens het bakken.

Te veel vocht: Als het brooddeeg te nat is, kan het inzakken tijdens het bakken. Het teveel aan vocht kan ervoor zorgen dat de glutenstructuur verzwakt en het brood niet goed kan rijzen en zijn vorm behouden.

Onjuiste temperatuur of baktijd: Het bakken van brood vereist meestal specifieke temperaturen en baktijden. Als het brood te lang of op een te lage temperatuur wordt gebakken, kan het inzakken.

Verkeerde verhouding van ingrediënten: Een onjuiste verhouding van ingrediënten, zoals meel, water, gist en zout, kan van invloed zijn op de textuur en structuur van het brood. Het is belangrijk om recepten zorgvuldig te volgen en de juiste verhoudingen te gebruiken.

Het is belangrijk om de juiste technieken en recepten te gebruiken bij het bakken van brood om ervoor te zorgen dat het niet inzakt. Experimenteer met verschillende factoren zoals deegconsistentie, rijstijden, temperatuur en ingrediëntenverhoudingen om het gewenste resultaat te bereiken.

Andere vragen over het bakken van brood of cake? Stuur dan gerust je vraag in een email naar esther@thuisbakkerswinkel.nl

Dit bericht is gepost in Advies. Bookmark de link.

2 reacties op “Waarom zakt mijn brood in?

 1. Dokie Padding zegt:

  Ik gebruik koolhydraat arm meel van de molen
  Volgens recept moet er
  500 gr meel
  310 ml lauw water bij
  25 gr vloeibare boter
  6 gr gist droog
  Toch zakt mijn brood bovenop in
  Bij ieder ander brood meel van dezelfde molen, en recept gebeurd dit niet
  Wat zou hiervan de rede zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.thuisbakkerswinkel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 4040 reviews.