Patentbloem
Patentbloem is een zeer fijn gemalen en gezeefde tarwebloem van goede kwaliteit. Het is gemaakt van het binnenste deel van de tarwekorrel en heeft een gemiddeld tot hoog eiwitgehalte. Deze witte bloem is veelzijdig en wordt veel gebruikt bij het bakken van cake, koekjes, pasteitjes maar ook quiches. Ook is deze bloem geschikt voor brood, zoals witbrood, rozijnenbrood of melkbrood.
Patentbloem wordt ook wel witte bloem of fijn tarwebloem genoemd.
Bloem en Meel
Bloem en Meel
Bloem en Meel
Appeltaart
Wat is het verschil tussen Patentbloem en Tarwebloem?
Deze termen worden vaak gebruikt in recepten. Welke witte bloem heb je nu eigenlijk nodig? Tarwebloem of patentbloem? Eigenlijk zit er niet heel veel verschil in deze twee soorten bloem. Je kunt patentbloem gebruiken voor recepten waar enkel ‘bloem’ of ’tarwebloem’ wordt vermeld. Andersom kan je tarwebloem gebruiken in plaats van patentbloem.
Patisseriebloem
Patisseriebloem is een fijn gemalen witte bloem, deze kan net iets grover zijn dan patentbloem. Deze witte bloem wordt vooral gebruikt voor het bakken van laag gerezen baksels. Je kan hierbij denken aan appeltaart, koekjes een biscuit of taartbodems.
Heb je een specifiek bakproject in gedachten waarvoor je een van deze bloemsoorten wilt gebruiken? Heb je nog vragen over patentbloem of andere bakbenodigdheden? Neem dan contact op want wij helpen je graag verder.
Eigenschappen
- Fijne maling: Zeer fijn gemalen, met een gladde textuur. Ideaal voor zachte en luchtige baksels zoals gebak, brood en cakes.
- Lage asgehalte: Gemaakt van de kern van de tarwekorrel. Bevat minder zemelen en kiem, wat zorgt voor een witte kleur en milde smaak.
- Gemiddeld eiwitgehalte: Bevat meestal 9% tot 12% eiwit (gluten). Geschikt voor zowel zachte baksels (cakes) als lichtere brooddegen.
- Veelzijdig gebruik: Toepasbaar in diverse baksels en gerechten
- Bindingseigenschappen: Het zetmeel maakt het een goed bindmiddel voor sauzen en soepen.
- Witte kleur: Fijne maling en gebruik van de kern van de korrel geven een heldere witte kleur, aantrekkelijk voor veel baksels.
Patentbloem vervangen
In veel recepten kun je zonder problemen tarwebloem gebruiken als vervanging voor patentbloem. Als je echter specifieke resultaten wilt behalen, zoals een bepaalde textuur in brood of gebak, kun je het beste het type bloem gebruiken dat in het recept wordt aanbevolen.
De beste patentbloem
De beste patentbloem kiezen hangt af van je specifieke bakbehoeften. Amerikaanse bloem bevat een nóg hoger eiwitgehalte dan normale patentbloem en is daarom perfect voor extra luchtige baksels zoals broodrecepten. Amerikaanse patentbloem is ook te gebruiken voor andere recepten, maar houd er wel rekening mee dat je baksels wat taaier of minder knapperig worden, omdat het een harde tarwe is en meer gluten bevat.
Patentbloem online kopen bij Thuisbakkerswinkel
Wil je online patentbloem kopen? Dat kan bij Thuisbakkerswinkel! Als je een bestelling plaatst vóór 13:00 uur, kun je de volgende (werk)dag al aan de slag met bakken. Bij Thuisbakkerswinkel vind je een uitgebreid assortiment van topkwaliteit bloem- en meelsoorten zoals Franse bloem T65, Zeeuwse bloem en tarwebloem, maar ook broodbak gereedschappen, bakpakketten, bakvormen en nog veel meer. Heb je nog vragen over patentbloem of andere bakbenodigdheden? Wij helpen je graag verder!