Hoe donkerder je brood hoe gezonder?

Hoe zit het nou eigenlijk? Hoe donkerder mijn brood, hoe gezonder mijn brood. Hier is veel verwarring over en dus leggen we je uit wat het verschil is. Ook leggen we uit waar dit kleurtje vandaan komt.

Het belangrijkste is dat als je op zoek bent naar de gezondheidsvoordelen van volkoren, je moet zorgen dat het brood dat je kiest daadwerkelijk is gemaakt van volkorenmeel. Dat er een hoog aandeel aan vezels in je brood (meel) zit.

De kleur van brood hangt af van de gebruikte meelsoort en het productieproces, en zegt niets over de voedingswaarde. Er zijn lichte broden die zeer voedzaam zijn en donkere broden die minder gezond kunnen zijn.

Waar komt de donkere kleur vandaan?

Het gebruik van donkere meelsoorten zoals volkorenmeel, rogge of meergranenmeel kan resulteren in een natuurlijk donkerder gekleurd brood vanwege de aanwezigheid van meer vezels en pigmenten in de zemelen en kiemen.

Vaak is het toch zo dat er gebruik wordt gemaakt van toevoegingen zoals melasse of moutextract, deze kunnen aan brooddeeg worden toegevoegd om een donkere kleur en een rijkere smaak te geven.

Als je je dus echt bewust wilt zijn van het brood wat je eet dan kijk je naar het vezelgehalte en de ingrediëntenlijst.

Meelsoort: Volkorenmeel, dat de hele tarwekorrel gebruikt (zemel en kiem inbegrepen), is gezonder vanwege de hogere vezel- en voedingsstoffeninhoud.

Toegevoegde ingrediënten: Kijk naar de ingrediëntenlijst. Gezonder brood heeft doorgaans eenvoudige, herkenbare ingrediënten zonder toegevoegde suikers of kunstmatige conserveermiddelen.

Vezelgehalte: Brood met een hoger vezelgehalte is over het algemeen gezonder, omdat vezels de spijsvertering bevorderen en verzadiging bevorderen.

Suikergehalte: Probeer broden met een laag suikergehalte te kiezen, omdat overmatige suikerinname ongezond kan zijn.

Zoutgehalte: Te veel zout in brood kan ongezond zijn. Kies brood met een lager natriumgehalte.

Volkoren vs. verfijnde granen: Volkorenbrood is meestal gezonder dan brood gemaakt van verfijnde granen, omdat volkorenbrood meer voedingsstoffen en vezels bevat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.thuisbakkerswinkel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 4042 reviews.