Stokbrood bakken

Het bakken van stokbrood kan een heerlijke toevoeging zijn aan je maaltijd zoals een zomerse salade of BBQ. Hier is een basisrecept om stokbrood te bakken:

Ingrediënten

Tip

Voeg eens kruiden/ knoflook toe aan je stokbrood!

Bereiding

  1. Belangrijk is dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Begin met het nauwkeurig afwegen van de ingrediënten, gebruik hiervoor een keukenweegschaal. Doe de afgewogen ingrediënten in de mengkom; eerst (lauw) water en gist, daarna het meel, en tenslotte bovenop zout. Kneed zo lang tot je een mooie egale deegbal krijgt die van de handen loslaat. Als het deeg erg blijft plakken strooi dan nog een klein beetje bloem erbij.
  2. Eerste rijzing; Vorm het deeg tot een bal en plaats het in een licht met olie ingevette kom. Bedek de kom met een vochtige doek of plasticfolie en laat het op een warme plaats rusten tot het in omvang verdubbeld is. Dit duurt meestal ongeveer 1-2 uur, afhankelijk van de omgevingstemperatuur.
  3. Vormen en tweede rijzing; Na de eerste rijs ga je het deeg vormen. Stort het gerezen deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak en druk voorzichtig de lucht eruit. Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken en vorm naar de gewenste formaat stokbrood, leg deze bijvoorbeeld op een bakvorm voor baguettes. Bedek het opnieuw met een vochtige doek en laat het opnieuw rijzen tot het in omvang is verdubbeld, dit duurt meestal ongeveer 1 uur.
  4. Verwarm de hete lucht oven voor op 220 graden. Plaats ook een lege, hittebestendige schaal op het onderste rek van de oven.
  5. Snijd met een bakkersmes enkele diagonale inkepingen in de bovenkant van de stokbroden.
  6. Plaats de bakplaat in de oven en giet ongeveer 1 kopje heet water in de lege schaal onderin de oven. Dit zorgt voor stoom, wat helpt om een knapperige korst te vormen.
  7. Bak de stokbroden gedurende ongeveer 20-25 minuten, of tot ze goudbruin zijn en hol klinken wanneer je op de onderkant tikt.
  8. Haal de stokbroden uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster voordat je ze serveert.

Nu heb je versgebakken stokbrood om van te genieten! Je kunt het serveren met boter, kaas, dips of gebruiken als basis voor heerlijke sandwiches.

2 reacties op “Stokbrood bakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.thuisbakkerswinkel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 4042 reviews.