Bolus brood met Luxe wit

Brood met de smaak van een zeeuwse bolus!

De basis van de Zeeuwse bolus is een zoet, licht gekruid deeg dat wordt uitgerold en bestrooid met een mengsel van suiker en kaneel. Vervolgens wordt het deeg opgerold en gebakken tot het heerlijk kleverig is. Het is die kenmerkende kleverigheid en karamelachtige smaak die de Zeeuwse bolus zo geliefd maakt. Door de eeuwen heen is de Zeeuwse bolus uitgegroeid tot een populaire en iconische lekkernij.

Ingrediënten

  • 500 gram Luxe wit
  • 280 lauwwarm water
  • 7 gram instant gist
  • 200 gram bruine suiker
  • 5 gram Kaneel
  • Boter
  • Geen zout toevoegen!

Werkwijze

Begin met het klaarzetten van de ingrediënten en zorg dat deze op kamertemperatuur zijn. Het afwegen van de ingrediënten is heel belangrijk. Gebruik hiervoor een keukenweegschaal.

Doe de afgewogen ingrediënten in de mengkom; eerst het water met de gist en daarna het bloem. Kneed zo lang tot je een mooie egale deegbal krijgt die van de handen loslaat. Als het deeg erg blijft plakken strooi dan nog een klein beetje bloem erbij.

Eerste rijzing

Vorm het deeg tot een bal en plaats het in een licht met olie ingevette kom. Bedek de kom met een vochtige doek of plasticfolie en laat het op een warme plaats rusten tot het in omvang verdubbeld is. Dit duurt meestal ongeveer 1 uur, afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

Vormen en Bolrijs

Stort het gerezen deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak en druk voorzichtig de lucht eruit. Verdeel het deeg in 3 bolletjes en bedek het deeg opnieuw met een vochtige doek en laat het opnieuw 15 minuten rijzen.

Ondertussen

Ondertussen meng je de bruine suiker met het kaneel en vet je een ronde bakvorm (18 cm) in met boter. Bestrooi deze met 1/4 deel suikermengsel.

Maak van de bolletjes lange strengen en rol deze door het suiker en kaneel mengsel. (De suiker kleeft het best als de bolletjes wat vochtig zijn.) Draai de strengen in elkaar en rol op als een knoop die niet wordt doorgetrokken. Leg deze nu in je bakvorm en laat nog eens 60 minuten rijzen onder een vochtige doek.

Afbakken

Bestrijk licht met boter voordat deze de oven ingaat. Hierdoor krijg je een mooie glans over je bolus broodje. Verwarm de oven voor op de gewenste temperatuur ( (meestal rond de 180 graden bij gebruik van een hete lucht oven). Bak het brood gedurende ongeveer 30-40 minuten, tot het goudbruin is.

Afkoelen en genieten

Haal het brood uit de oven en laat het afkoelen op een rooster voordat je het snijdt. Dit zorgt ervoor dat de structuur zich kan stabiliseren.

Tip: Verpak je brood in een katoenen broodzak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.thuisbakkerswinkel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 4042 reviews.