Brood bakken met de hand

Hoe bak ik brood met de hand?

Het bakken van brood met de hand is een ambachtelijke en leuke manier om bezig te zijn. Bakken met de hand vergt wat oefening en geduld, maar het is een geweldige manier om een heerlijk en ambachtelijk brood te creëren. Experimenteer met verschillende soorten meel, toevoegingen en vormen om je eigen unieke broodcreaties te maken. Hier onder een uitleg om zelf brood te bakken met de hand.

Werkwijze brood bakken

Begin met het klaarzetten van de ingrediënten en zorg dat deze op kamertemperatuur zijn. Het afwegen van de ingrediënten is heel belangrijk. Gebruik hiervoor een keukenweegschaal. Doe de afgewogen ingrediënten in de mengkom; eerst (lauw) water en gist, daarna het meel, en tenslotte bovenop het zout. Kneed zo lang tot je een mooie egale deegbal krijgt die van de handen loslaat. Als het deeg erg blijft plakken strooi dan nog een klein beetje bloem erbij.

Eerste rijzing

Vorm het deeg tot een bal en plaats het in een licht met olie ingevette kom. Bedek de kom met een vochtige doek of plasticfolie en laat het op een warme plaats rusten tot het in omvang verdubbeld is. Dit duurt meestal ongeveer 1-2 uur, afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

Leg over de mengkom een theedoek en laat het deeg bij kamertemperatuur (warm plekje waar het niet tocht!) circa 30- 45 minuten rijzen.

Vormen en tweede rijzing

Na de eerste rijs ga je het brood vormen. Stort het gerezen deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak en druk voorzichtig de lucht eruit. Vorm het deeg in de gewenste vorm, zoals een brood of bolletjes. Bedek het deeg opnieuw met een vochtige doek en laat het opnieuw rijzen tot het in omvang is verdubbeld, dit duurt meestal ongeveer 1 uur.

Afbakken

Verwarm de oven voor op de gewenste temperatuur (meestal rond de 200-220 graden Celsius). Optioneel kun je een bakje met water onderin de oven plaatsen om stoom te creëren, wat resulteert in een knapperige korst. Bak het brood gedurende ongeveer 20-30 minuten, afhankelijk van de grootte en vorm, tot het goudbruin is en hol klinkt als je erop klopt.

Afkoelen en genieten

Haal het brood uit de oven en laat het afkoelen op een rooster voordat je het snijdt. Dit zorgt ervoor dat de structuur zich kan stabiliseren. Snijd het brood in plakken of stukken en geniet van je zelfgebakken brood!

Tip: Verpak je brood in een katoenen broodzak

Bakken met de hand vergt wat oefening en geduld, maar het is een geweldige manier om een heerlijk en ambachtelijk brood te creëren. Experimenteer met verschillende soorten meel, toevoegingen en vormen om je eigen unieke broodcreaties te maken. Hier onder een uitleg om zelf brood te bakken met de hand.

Dit bericht is gepost in Brood. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.thuisbakkerswinkel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 4035 reviews.