Zeeuwse Bolussen

Zelf Zeeuwse Bolussen bakken

Zeeuwse bolussen die hun oorsprong vinden hier in onze provincie Zeeland. Hier in de buurt is het een bekend lekkernij dat bij iedere bakker en supermarkt te verkrijgen is. Veel bakkerijen in Zeeland zijn beroemd om hun heerlijke Zeeuwse bolussen en dragen bij aan het behoud van deze smakelijke traditie.

De basis van de Zeeuwse bolus is een zoet, licht gekruid deeg dat wordt uitgerold en bestrooid met een mengsel van suiker en kaneel. Vervolgens wordt het deeg opgerold en gebakken tot het heerlijk kleverig is. Het is die kenmerkende kleverigheid en karamelachtige smaak die de Zeeuwse bolus zo geliefd maakt. Door de eeuwen heen is de Zeeuwse bolus uitgegroeid tot een populaire en iconische lekkernij.

Nu wil je deze zeeuwse lekkernij natuurlijk ook eens maken! Dat kan, we hebben hier een kant en klaar pakket voor gemaakt. Klik hier Zeeuwse Bolussen Bakmix

Bereidingswijze

 1. Deeg maken:
  • Kneed het zakje bloem met de gist, 225 gram water en 50 gram boter tot een samenhangend deeg.
 2. Eerste rijs:
  • Plaats het deeg in een licht ingevette kom, dek af met plasticfolie of een vochtige doek en laat het op een warme plek rijzen tot het in volume is verdubbeld. Dit duurt ongeveer 1 uur.
 3. Bolussen vormen:
  • Verdeel het deeg in 12 gelijke bolletjes.
  • Rol de deegbolletjes vervolgens in het suikermengsel uit tot strengen van ongeveer 40 centimeter. Zorg ervoor dat de deegstrengen goed bedekt raken met het basterdsuikermengsel. Maak de bolusvorm door in het midden te beginnen met oprollen en de sliert zo verder om zichzelf heen te draaien. Stop de uiteinden onder de bolussen en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat voldoende ruimte tussen de bolussen voor verdere rijzing.
 4. Tweede rijs:
  • Bedek de bolussen met een doek en laat ze nogmaals rijzen op een warme plek gedurende ongeveer 45 minuten.
 5. Bakken:
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Bak de bolussen in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 8- 10 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn.

Geniet van je zelfgemaakte Zeeuwse bolussen als heerlijke traktatie bij de koffie of thee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.thuisbakkerswinkel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 4040 reviews.