Zachte witte bollen bakken

Wie kent ze nou niet? Weekend broodjes voor een heerlijk ontbijt. Het bakken van witte bolletjes kan een leuke en smakelijke ervaring zijn! Bak ze zelf met dit eenvoudige basisrecept:

Voor het deeg

  • 500 gr Patentbloem
  • 300 ml melk, lauwwarm
  • 25 gr verse gist of 10 gram instant gist
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • 25 gr basterdsuiker
  • 10 gr bakkerszout

Overig

  • bloem, voor het werkblad
  • 1 ei, losgeklopt

Werkwijze

  1. Los de verse gist op in de lauwe melk. Meng de bloem, instant gist, suiker en zout in een grote kom.
  2. Voeg de lauwwarme melk, boter en ei toe aan de kom en meng alles goed door elkaar. Je kunt dit met de hand doen of met een mixer met deeghaken.
  3. Kneed het deeg gedurende ongeveer 10-15 minuten totdat het soepel en elastisch is geworden. Voeg indien nodig extra bloem toe om het plakken te verminderen, maar voeg niet te veel bloem toe.
  4. Plaats het deeg in een ingevette kom en dek af met een vochtige doek of plasticfolie. Laat het deeg op een warme plaats rijzen totdat het in volume is verdubbeld. Dit duurt meestal ongeveer 1 uur.
  5. Haal het gerezen deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestoven oppervlak. Verdeel het deeg in gelijke stukken en vorm er bolletjes van.
  6. Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en dek ze opnieuw af met een vochtige doek. Laat ze nogmaals rijzen gedurende 30-45 minuten.
  7. Verwarm de het lucht oven voor op 200 graden Celsius.
  8. Bestrijk de bovenkant van de bolletjes met het losgeklopte ei of melk om een glanzende korst te krijgen.
  9. Bak de bolletjes in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 15-20 minuten, of totdat ze goudbruin zijn.
  10. Haal de bolletjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.

Nu heb je heerlijke zachte witte bolletjes om van te genieten!

Dit bericht is gepost in Brood. Bookmark de link.

Een reactie op “Zachte witte bollen bakken

  1. R.Smink Smink zegt:

    Beste Ester, in het recept staat niets van boter en ei. wel in het overige, maar het ei is voor hat afstrijken van de broodjes en betreffende de boter staat er geen hoeveelheid bij. dus erg onduidelijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.thuisbakkerswinkel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 4290 reviews.