Zuurdesem Starter

Zuurdesem starter!

Benodigdheden zuurdesem: Een weckpot of kom, roggemeel en lauw water.

Dag 1: Meng 100 gram roggemeel en 100 gram water in een schoon bakje. Roer met een lepel goed door elkaar. Schraap de wand van het bakje goed schoon. Dek af met een stuk folie en prik er wat gaatjes in. Laat het mengsel 24 uur op kamertemperatuur staan.

Dag 2: Het deeg kan een beetje ruiken maar er is nog niet veel verschil. Voeg nu 20 gram roggemeel en 20 gram water toe. Roer alles met een schone lepel door. Schraap de randen weer schoon, doe er een schoon stuk folie op en prik er wat gaatjes in. Laat het mengsel nogmaals 24 uur staan.

Blijf dit herhalen ook op dag 3, dag 4 en de dagen erna.

Na 3 a 4 dagen treden er veranderingen op. Er is gas ontwikkeling, het volume neemt toe en er komt een zure (yoghurt) geur van het mengsel.

Na dag 7 is er een desemstarter van ca. 350 gram klaar voor gebruik. Geef dagelijks het desem 20 gram water en 20 gram roggemeel als voedsel.

Tip: Heb je voldoende zuurdesem starter en ga je geen brood bakken? Zet hem in de koelkast, hier kun je het minimaal twee weken bewaren. Af en toe doorroeren, maar je hoeft het niet te voeden. Let op; wel als er een laagje water ontstaat!

Recept Zuurdesem brood:

  • 125 gram desemstarter
  • 500 gram meel/bloem
  • 200 gram water (dat verschilt omdat niet iedere starter even dik is, even aanvoelen)

Een reactie op “Zuurdesem Starter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *