Hoe bak ik brood met de hand?
Basis recept brood bakken.
Het afwegen van de ingrediënten zijn heel belangrijk. Gebruik hiervoor een keukenweegschaal. Daarnaast is het belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Doe de afgewogen ingrediënten in de mengkom; eerst (lauw) water en zout, daarna het meel, en tenslotte bovenop gist. Kneed zo lang tot je een mooie egale deegbal krijgt die van de handen loslaat. Leg over de mengkom een theedoek en laat het deeg bij kamertemperatuur (warm plekje waar het niet tocht!) circa 25- 30 minuten rijzen.
Na de eerste rijs ga je het brood vormen. Bestuif je aanrecht met wat bloem dit voorkomt plakken! Druk het deeg uit tot een ronde schijf en sla aan beide kanten 1/3e deel naar het midden en rol vervolgens weer op. Herhaal dat nog een keer en vorm het deeg naar lengte van het te gebruiken blik (busbrood). Voor een vloerbrood legt u deze op een stuk bakpapier.
Zet de oven aan op de laagste stand (+- 30 graden) laat het deeg nog 45 minuten rijzen. Daarna zet je de oven door op 180 graden (hete lucht oven). Afbakken in +- 50 minuten. Laat jet brood op een rooster afkoelen. Brood is pas klaar als het helemaal is afgekoeld! Tip: verpak je brood in een papieren zak of theedoek. Eetsmakelijk!
“Brood bakken is gezond en lekker. Weet wat je eet!”
Werkt dit recept echt. Of zakt je brood in, met dat geblaas van de oven. Ook de rijstijden zijn kort(?)
Beste Erik,
Dit is een basisrecept wat we veel zelf gebruiken bij het bakken van brood.
De tweede rijs kan natuurlijk ook gewoon op een warme plek in huis en de rijs tijden mogen natuurlijk ook langer.
Met vriendelijke groet,
Esther
Duidelijk. Alleen is wat hierboven beschreven staat een werkwijze. Geen recept.
hoeveelheid gist per brood?