Ambachtelijke ingredienten

Bij thuisbakkerswinkel.nl bent u aan het juiste adres voor al uw ambachtelijke bakkers ingredienten. Tevens geven wij u graag een kijkje in onze molen. Elke maand verrassen wij u met handige bak tips, recepten en nieuwtjes op thuisbak gebied. Of het nu gaat om broden bakken, cakemeel, bloem of onze molen, wij informeren u graag via onze blog!

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Brood bakken met een broodbak machine

Aangemaakt door : 06-Feb-2016 Geschreven door: esther Gepubliceerd In: Recepten Hits: 2350

Zelf brood bakken met een broodbakmachine. Het is lekker, gezond en makkelijk! De heerlijke geur in huis van vers gebakken brood, weten wat je eet en het gebruik van een broodbakmachine maakt het nog makkelijker! Je kunt varieren met zaden, noten en vruchten maar bijvoorbeeld ook restjes meel bij elkaar voegen.


Het belangrijkste om te weten is dat je nauwkeurig te werk gaat als je zelf een brood gaat bakken. Het afwegen van de ingrediënten en temperatuur van het water speelt hierbij een belangrijke rol.  Zet de broodbakmachine in de keuken op kamertemperatuur, op een plaats waar het niet tocht!

 

Brood bakken in een broodbakmachine; Om te beginnen doe ik korrelgist in mijn bakblik, dan meel en water, daarna zout. Gebruik lauwwarm water, te warm water daar kan het brood van inzakken tijdens het bakken. Eventueel kan er nog boter of olie worden toegevoegd, dit word soms gebruikt bij meelsoorten die wat droger zijn denk bijvoorbeeld aan volkoren of spelt en houd het brood ook langer vers.


Gist zorgt er voor dat het brood rijst. Handig is het schepje dat meestal bij de broodbakmachine zit  hier zitten 2 kanten op, 1 voor zout (5gram) 1 voor gist (10gram). Zelf gebruik ik makkelijk 10 gram gist per 500 gram meel. Hier zijn de meningen wel eens over verdeeld. Zelf denk ik ook dat dit te maken kan hebben met het soort broodbakmachine bij de een zou het deeg  beter kunnen rijzen als bij de ander. Wist u dat? Zout en gist altijd gescheiden moet houden. Anders verliest de gist zijn kracht!


Waterverhouding; Als je teveel water gebruikt word het deeg te nat dus te zwaar. Belangrijk dus om altijd het water even te wegen of af te meten. Wist u dat? 300 gram water overeen komt met 300ml water.

 

Vragen over het bakken van brood? Stuur een e-mail naar esther@thuisbakkerswinkel.nl